Ekspertiz Raporu

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu’ nun 5. maddesi ve bu kanuna göre çıkartılan Oda Muamelat Yönetmeliğinin 41. maddesinde tanımlanan kapasite raporu düzenlenemeyecek gıda maddesi üreten işyeri statüsünde olan yerlere 5174 sayılı kanunun 26 ve Oda Muamelat Yönetmeliği’ nin 27. maddesi uyarınca Odamız tarafından Ekspertiz Raporu düzenlenmekte ve onaylanmaktadır.

Ekspertiz Raporu düzenlenebilecek sektörler

Gıda maddelerinin tezgah, makine gibi muharrik kuvvet kullanmayan, seri halde veya standart üretim yapmayıp elle üretim yapan ve ürünlerini doğrudan tüketiciye satan işyerlerinden,

· Odunlu taş fırınlar,

· Elle paketleme, mekanik ve yarı otomatik dolum yapanlar (meyve,sebze, yumurta paketleme-shrinkleme, yağ, bal dolumu v.b.)

· Elle kırmızı/beyaz et parçalama, ayıklama, kıyma, köfte v.b. hazırlama,

· Kasaplar,

· Soğuk depolama (muhafaza) işleri (şoklama ve dondurulma işlemi hariç)

· Şekerciler, lokumcular, pişmaniyeciler,

· Dondurmacılar,

· Yufka, kadayıfçılar,

· Simitçiler,

· Börekçiler,

· Mantı, erişte, katmerciler,

· Pastaneler,

· Kuruyemişçiler,

· Turşucular, salamura yapanlar,(zeytin salamuraları dahil)

· Marketlerdeki her türlü reyonlar (unlu mamuller, müşteri talebine göre et hazırlanan reyonlar v.b.)

· Hayvan yetiştiriciliği, (hayvan üretme çiftlikleri, kültür balıkçılığı, arıcılık v.b.)

· Her türlü tarımsal ürün bitki, meyve, sebze yetiştiriciliği (seralar, tohum, fide, mantar, kompost, çiçek v.b.)

· Bitki, sebze ve meyvelerin tabii halde kurutulması,

· Yumurta, civciv üretimi,

· Süt toplama tesisleri,

· Otel, motel, lokanta, dönerci, pideci, pizzacı, hamburgerci, köfteciler,

· Elle kesim yapılan mezbahalara

Kapasite raporu düzenlenemez. Bu konularda üretim yapan işletmelere Ekspertiz Raporu düzenlenmektedir.